ughhh..setelah 3hari meninggalkan bumi Melaka akhirnye malam ahad ni barula berjaye pulang ke pangkuan negeri Hang Tuah ni..maaf Melaka, pu3 tinggalkan anda sebentar utk berkunjung ke Pahang & Kelantan..letih but puas hati!

plan asal mahu berkunjung ke Perak sekali melawat family en.api..namun terpaksa dikenselkan berikutan masalan teknikal..its okay en.api..at least anda tak letih sgt..nex month k? :)

malam khamis pu3 bertolak ke Pahang, menuju umah family pu3..sampi around pukul 3 pagi..sedikit lewat sbb kitorang stop rehat sebentar @ R&R Genting Sempah..tertido dlm kereta dr pukul 1-2:30am.. kesian en.api keletihan..yelakan balik keje terus rushing nk ke Pahang..tak sempat rehat pun then kene drive jauh *pat on the back*

then esoknye bertolak pulak ke Kelantan around pukul 3 ptg.. first time pu3 pergi Kelantan melalui jalan ke Gua Musang..selalunye travel ikut Grik..dan tujuan ke sana wiken yg lepas ni utk menyertai rombongan meminang Cik Lisa, tunang housemate en.api, En.Izat..(tinggal en.api sorang dalam kalangan penghuni rumah sewa beliaw yg tidak lagi diikat..nak pu3 masuk meminang??hehehe..gatei!)

perjalanan yang bertotal lebih kurang 6-7jam!

disebabkan first time travel melalui Raub--Kuala Lipis--Gua Musang--Kota Bharu, pu3 sgt perak! and pu3 sgt tak sangka fenomena di sekitar jalan raya Gua Musang sgt cantikkkkkk..view yang indah.. gunung-ganang..gua...hutan hijau.. sgt terpegun! lagi cantik drpd panorama di sekitar hiway Karak! sampaikan pu3 rase macam pu3 bukan berade di Malaysia..sangat suke!
yang ni view yg tak elok utk di lihat..3exiden pu3 tempuh..maybe disebabkan hujan & jalan licin..

ekceli agak terkilan sebab tak dapat snap gambar gunung-gunung yg cantik tu..pu3 la terlampau kagum sampai terlupa nk snap pic..yg sempat snap tu pun dah hujung-hujung..
baru terjaga dr kekaguman..then esoknye perjalanan pulang ke Pahang pula keadaan di Gua Musang dah gelap sebab pu3 bertolak lewat dr Kelantan..sampi-sampi sana dah malam.hujan pulak tu sampi ke malam..little bit scary coz perjalan dari Pahang ke Kelantan mostly kurang berlampu jalan..tmbah2 pulak hujan tak berhenti..lori2 besar byk..berhati-hati yer!gunung-gunung begegar..(akibat silap mode & bukan DSLR)

Antara fenomena yang pu3 rasa menarik di Kelantan :
ehh ade sawah!signboard berunsur islamik-menutup auratjuga ini!even dlm gamba orang ramai2 nih!errr tapi ini??naik moto jual sate-keropok lekor (tak tau name sebenar)..ni pu3 hanya jumpe kat Kelantan & Terengganu jer..ade kat Melaka tak??
close up..beli singgit dapat 5 cucuk


InsyaAllah bila2 boleh ke Kelantan lagi..jika ade rezeki & panjang umur..

*yawn*
pu3 dah ngantuk..hampir ke pukul 2 pagi ni..tido dulu yea!

*toodles-oO*

2 berbalas bebel ::

afraliza said...

wahhh...bestnye jenjalan...tak adil tul signboard tu...

mediyla said...

itula kan..duk asyik nengok signbod alih2 ade yg kontra di situ..

kak liza pun nanti nk p jln sabah kan..hee :)