mata kadang-kadang salah melihat
hati kadang-kadang salah menilai
otak kadang-kadang salah menafsir
lidah kadang-kadang salah meluahkan

sms pun kadang-kadang salah difahami
gambar kadang-kadang ditelah pelbagai versi
status fesbuk pun disalah erti
gurauan orang pun sampi mengguris hati
ejekan orang boleh buat penguat diri
pujian orang jgn sampi memakan diri

tapi..

kesan tersilap tafsir, tersalah nilaian, terkhilaf faham tu tetap menerbitkan pelbagai emosi..

suka
duka

keciwa
bahgia
gembira
sedih


walaupun hanya sekejap, namun emosi terbabit bakal memberi kesan dalam jiwa.. depends pada kite whether nk biarkannya kekal dalam hati or buang jauh2..kan?

*****
-monolog pu3-

..
..

dalam tersalah penilaian, hati berbelah bahagi..
separuh menegakkan logik, separuh lagi melayan emosi..contoh,even kite dah tahu sesuatu perkara itu mungkin tidak disengajakan mengecilkan hati, namun sedikit sebanyak perasaan kesian terhadap diri sendiri itu wujud..hati wanita lembut, so mudah melayan emosi..even sampai melelehkan air mata..dan after that perasaan lega muncul..bagi pu3 its true dat air mata itu memang pengubat lara..penenang jiwa..sebabnye sesudah nanges mesti perasaan lega kembali menemani diri & logik akal kembali berdiri sama tinggi dgn emosi.. balance..

ya! kekadang pu3 memang cengeng!

nasihat pu3 utk diri sendiri today :

jgn membuat perbandingan hanya kerna kisah tersalah penilaian..even pu3 tahu bahawa ape yg bermain di fikiran pu3 ketika itu adalah salah tafsiran semata-mata (or maybe bisikan setan), namun hati pu3 tetap nk melayan emosi.. kekonon bersimpati dgn nasib diri, namun pu3 terlupa apa yg pu3 miliki adalah antara YANG TERBAIK pernah berlaku dlm hidup pu3..

jgn manjakan emosi diri dgn fikiran2 negatif..jgn tegakkan sgt kata2 'easy to forgive but hard to forget'. sebabnye pu3 sepatutnye tahu bahawa manusia tidak perfect dan setiap yg dirancang tak akan berlaku dengan izin Allah..dan Allah dah janji bahawa setiap yg berlaku terhadap kite adalah yg terbaik utk diri kite..setiap yg berlaku ade hikmahnye..

maybe it's true that you're hurt so much, but you should know whether it's others responsibility or it's YOU, yourself, that make your heart broke & ruin your feeling

and remember, forgiveness is always the best revenge

also lets mr.time help to heal your broken heart! its works!



p/s : feeling much better after membebel..besides time & tears, blogging also helps to cheer me up! thanks! :)

2 berbalas bebel ::

aszzxena said...

ye.langsung xpehe. =p

mediyla said...

haha..monolog dalaman time emosi.. susah nk paham..hikhik