1..2..3...ahaaa2...whatever...hot..daa...masuk air..tettttttttttt~~

mish dat tagline dr perfect touch adik beradik..alaa mane lak video tagline paling panjang tuh.. menaip tanpa aksi2 pabila tagline itu digayakan mmg tak ade feel..

anyway guys..mish u a lot~~ muahx!

en.api pandai buat laksa..
en.api pandai buat karipap ayam, sadin n kentang..
en.api pandai buat kueh lopeh..
en.api pandai buat asam pedas daging yg SEDAP~!
en.api pandai buat masak merah yg bkn sekadar 'boleh mkn' tp TIP TOP!~
.
..
.
..
.
..
.
..
shaye????




waaaaaaaaaaaaaaahhhhh~~! xpandai lagi~~~tulon ajar~~~ -_-



p/s : sebenarnye masalahcsebenar ialah malas..bkn sbb xde sumber2 utk belajar n mengutip ilmu rumah tgga nih~~

maaf..maaf..maaf wahai diaryku sayang...lama sungguh xkunjung tiba di sini.. bz..dtmbah plak dgn wi-fi yg singgah2 ayam je..boleh bikin tebakar jugakla kalo setiap kali nk loading kene refresh byk kali..dem~

uiks silap2..xbaek menyumpah2 di bulan yg mulia nie..iya~~!! dh masuk bulan ramadan pon..1 ramadan yg mulia..ramadan yg dinanti2...

1 ramadan kali ni pu3 berade d genting..sejuk2 ni konpom cpat lapar nnti..dan spt biasela, sahur just bgun tuk minum air jer..kalau kat umah, konpom penuh pinggan pu3 mkn walapon sahur2 nih ramai yg maseh xterbuka napsu mkn..but dats not me..im food addicted..~! ngeeeeeeee :D

so..ape yg nk dibuat ari nih..td pun bgun2 dh pukui 10..sambil menaip, layan chibi maruko kat ntv7..bile xde aktiviti di weekend hari, boleh tahan jugak busannye..rumet memasing bz dgn agenda memasing.. pu3?? m i a couch potato person???no~no~no~ wont be like dat..plz~~ tp tanda2 tu mcm dh ade.. wahhh tidakk~~! ok, solution awal,---> lari dr couch n pegi ke katil... nice~

doh..otak beku ckit la pg nih..kaku ckit nk berceloteh..pending dulu la kejap..1'll back ye my dear diary..daa~~~

Selamat berpuasa semua~~~moga Ramadan kali ini kite dilimpahi dgn rezeki n keberkatan dr-Nya..Moga bulan Ramadan membawa keinsafan utk kita semua..amiin~~

A picture tells thousand words..

tgk gamba2 nih pun dh berjaye menerbitkan bibit2 windu terhadap english class..namun begitu, grup company juge lively~~! luv it..so, semngat ckit nk meneruskan sisa2 program yg berbaki lebih kurang sebulan lg nih..collect ilmu bebanyak..juge collect gambar bebanyak..br cun~

dgn in, ditepek beberapa gmbar memori indah ketika Business English Class berlangsung..

::Class Session::





::Talent Day::








we're the BEST sevenIAN~~~!!




::nex entry---> Company Group, PERFECT TOUCH

Business English Class sudah smpi ke penghujungnye.. dan esk berlangsungnya Talent Day, kemuncak kpd sesi pembelajaran Business English..(wah teratur giler ayat hari ini :p)

Mr.Mohan, we'll be miss you..really!~as u said earlier, your spirit will remains with us :)
hmm sgt sayang nk tggalkan english class..haa tula dia! dh hilang br nk sedih2..lumrah kan...eh wajar what sedih..tmbahan pulak bile dh rapat dgn ahli2 sekelas, perlu pulak bertukar ke group company..xbanyak, sikit akan rase sedey..serius~

so, utk Talent Day esk, group 7 ade 2 representative yg berjaye ke final..utk public speaking n poem..so, do your best guys..we, sevenian,will always support both of u :)



p/s : mane gambaw weh???nk bebel pun xbesh kalo xde gambaw2 kenangan nih..kaku tgn n jari jemari..so, to be cont'd ler~

wah wah dh selamat tibe di GVR...wuhuuu nyaman betui..smpi kui 6:30 ptg..suasane spt biase, org ramai beriadah kat Club House GVR nun~

sebelom blk abah pesan, kalau nk blk umah lagi, tunggu abis program GEMS nih..waah bapak,tu ayat kejam.. sebulan lebey lg tuh.. mane aci..antara anak2 abah, kome (kata ganti diri dirumah) anak yg selalu xde kat rumah tau..sekolah duk hostel, pastu matrik, pastu U plak..xaci2..nak blk gak~!

sbb muncung dh sedepa dh, abah ckap blk la 2mnggu lg ker..sbb mggu depan abah nk blk kg kat kuantan..xpun suruh en.api anta..xpun bayar abah seringgit setiap kilometer..wahh sanggup2!..hehe berjaye menyayat hati beliaw.. yes2!!

*****

hmmm...esk dh bermula kembali rutin sbg ahli kanak2 rebina GEMS..nk homesick blk aci x???





p/s : uit, grow up girl..dh besar pun nk homesick gak ke~???

mode : sudah rongak... -_-

*****

dgn rasminye pukul 10:15am td sebatang gigi geraham kecil telah dipisahkan dr pu3..iye...pu3 xjadi blk ke GVR ari nie..mane taknye, bgun2 dh pukui 8am..abah cakap ingatkan xjadik balik sbb sebelum tu mak ade gerak tanye nk blk ke tak n then pu3 cakap tamau..(bile mase plak pu3 jwb???cis! tabiat mngigau n becakap mase tido dh kembali~~!)
mase blur2 pk betuike pu3 becakap mase tido td, mak dh bising suruh cepat siap nk g jumpe dentist..iye2 baek bonda, anakanda siap nih~~~~hmmm betuike pu3 becakap mase tido td???

*****

k persoalan disini..knape perlu cabut???ingat nk tampal jer td..tp bab kate en.dentist yg amat baek td, "gigi awak ni dh mati nie.. mungkin xsesuai kalau nk tampal..ade masalah akar..ha tgk, kaler gigi tu pun laen dr yg laen" sedari itu, terdiam kejap pu3..cabut ke??abisla rongak...jatuhla saham kalo senyum pasni..nmpak rongga udara kat gigi..huu~" 2-3 kerutan yg muncul di dahi mnyebabkan mr.dentist tu besuara kembali... "tp awak ade dua pilihan..yg pertama cabut la..yg kedua, awak boleh buat rawatan akar..tp bkan dekat cni..nnti saye bg kontek..klinik tu kat mentakab..mula2 die akan x-ray gigi awak dulu utk konpomkan same ade seswai x utk buat rawatan..kalau xseswai, kene cabut jugakla..tp selalunye gigi geraham kecil ni mudah ckit berbanding geraham besar sbb gigi geraham besar ni ade dua cabang akar..rumit ckit" penuh semngat mr.dentist tu xplain..siap ambik gambarajah supaye senang pu3 paham..pu3 plak tekebil2 tgk gambarajah gigi ngn akar2 yg pelbagai warna tuh...."huduhnye bentuk gigi nih" getus ati xseberape kecik pu3 nih..

"brape kos kalo buat rawatan akar nie yea?" tanye pu3 setelah agak2 paham gambarajah terbabit.."hmmm xsampai 200ringgit..tp itu hanya rawatan akar..selepas tu kene follow up dgn pembentukan struktur gigi n rawatan die sekali..tp kadang2 ramai org xfollow up dan penyudahnye gigi yg rosak td tu tinggal tunggul...so terpaksa cabut jugak.."jawab mr.dentist dgn konpidennye..pu3 ni pun kategori malas nk buat follow up rasenyer..

setelah dipikir2 n dicongak2..pu3 decide nk cabut la..lg pun kalo tesenyum simpul xnampak.. laenla kalau senyum ngalahkan ning baizura..pn.ruhana pun suruh cabut jer..sebab kalau nk buat rawatan akar tuh kene tunggu 2-3 ari..uiii xkanla pu3 nk amek cuti sampi 3-4 ari..rugila program GEMS yg pu3 attend tuh..lg pun org cakap rawatan akar tu sakit..tu yg masalah utama tuh..takot seyh!~

"abistu doktor, rongakla saye"..kate pu3 ala2 budak takot nk kene cucuk BCG ditambah dengan muke bekerut seolah2 disuruh buat muke paling bermasalah abad ini.."takpe..nanti awak boleh buat gigi palsu.."mr.dentist tu tesenyum...hmmm gigi palsu pun gigi palsu la..kalo ade duit lebey nnti, buat komestik gigi ler..biaw cun mcm gigi Jessica Alba..

*****

dan penyudahnye..tadaaaaaaaaaaaaa..dh rongak..time cabut besyukur sgt sbb xsakit..cume tyme cucuk bius tu jela..berair gak mate..hehe..bayo 40hinggit then dpt mc..pastu otw blk umah bleh lagi beli teh ais..cis~!


en.api pandai bab2 masak nih..pu3??wohoo jauh lagi nk menjangkau ketereran beliaw..hmmm ni bad news ke good news??anggap sbg good news aci x??heeeeeeee :p


wah..sakit gigi..rase mcm budak2 hingusan plak bile tetibe sakit gigi mencucuk2 nih..damn~!

duduk kat puncak genting tuh yg bt gg bertambah2 ngilu..sejuk seyh..krem gusi2 ni..tu yg beliaw mngecut lalu mencetuskan fenomena yg amat sakit tuh..bila gosok,dah bleeding plak..tertekan giler..hanya bantal yg paham mcm mane sakitnye gigi bermasaalah tuh sbb sekuat hati bantal tu kene pelok..gile ah..suffering giler..so, weekend dah decide nk blk umah..tepaksa beb walapon isnin tu ade pesentation business plan (blur giler nk buat pastu kene pesent part financial plak..lg la blur~!) pastu nk belatih drama lg..meeting grup english, meeting compony..ahh bz mcm masuk sem.. -_-

so, muktamad, jumaat (17hb) jugak pu3 blk..dh sampi umah gusi+gigi tetibe elk..kamu mmg ngengade ea en.gusi n pn.gigi.. samalam kemain kamu2 buat perangai sampi nk mkn pun pu3 tolak..pastu dh blk n nk repair bleh plak die buat2 baik..bijak2..so memandangkan situasi mcm dh elok jer..sabtu tu kensel la nk wat dating ngn dentist..tunda nex2 week ler..lg pun pn.ruhana ngn en.haslan ade seminar sampi ptg..xkuase plak nk naek bas pegi bandar temerloh tu sorg2..lonely giler rase..klinik gigi pun pu3 xtaw kat mane..so, better lepak2 kat rumah smbil mkn durian 3-4 bijik..bijik ok, bkn ulas~

sedap seyh durian..smpi berpeluh2 la tito sbb beberape bijik pu3 tibai makan..seminggu ngidam mkn durian beb..penangan tgk majalah 3 mmgu lepas la nih..diorang wat story ttg durian, pu3 dgn syahdunye dh meleleh2 air liur tgk keempukan n warna keemasan isi durian tuh..gile kejam tayang story pasal durian di mase tidak seswai (duk kat genting bile mase plak nk carik durian??? budak2 GEMS berambut durian banyakla..)

oleh sbb terlampau rakus mlantak durian, hmmm gigi nih dh stat buat perangai blk..stat mlm tadi mase tgk cerekarama dh rase tanda2 nk sakit..tp malas nk layan..ignore je smbil tgn terkebil2 update borang SPA..pastu dok belek2 slide utk pesentation pg senin nnti..sbb dh kene tukar pesent pasal operational plan plak..tp...damn~! makin lame makin sakit..bedenyut2..ganggu ketenteraman betul la..so, nak xnak tepaksa telan ubat tahan sakit pn.ruhana sebijik..lega ckit..tp xlame pun leganye..selom tito dh buat perangai blk..

***

arini ari ahad..gigi still bedenyut..pn.ruhana cadang esk (senin) g jumpe dentist..tp esk ade pesentation..tak boleh x pegi..rugi la..suppose to be arini kene blk GVR tp xde mood nk begerak pulang.. time sakit2 ni emosi pun start tungang tebalik..perancangannya,pu3 rase nk blk awal2 pagi esk..pejalanan pun xsampi sejam dr rumah..so, after presentation, pu3 nk blah la..buat rawatan gigi dulu.. tu perancagan awal..pape kene tgk gak situasi arini mcm mane..hooo menci jumpe dentist~!sgt ngeri~~~



merahnye mak ngah~


p/s :

if we fall~~~
just got to stand up~~~
failure is success~~~
lessons well learnt~~~
go on climbing~~~
just don't ever stop~~
trust ourselves~~
weeeeeeeee'll beeeeeeeeeeeee on track againnnnnnnn~~~

wahaha giler patriotic ingat lagu GEMS.. X-p



wooohhh..
lupe nk wat review pasal muvie Knowing n He's not that into you

Knowing : pergh..teramat suke giler..meremang2 rerambut tangan bile smpi part nicolas cage berjaye menghuraikan maksud number2 yg ditulis di sehelai ketas 50tahun dahulu n di'link'kan dgn kejadian2 kemusnahan atas bumi ini sepanjang 50tahun (predict selom kejadian berlaku, sgt cool bukan??)..

muvie ni berkisah ttg kasih sorang ayah terhadap anak, kesedihan lelaki akibat kehilangan isteri dlm kebakaran yg dasyat, n susah payah menghurai teka-teki utk mnyelamatkan nyawa manusia yg xberdoasa..

--->tp gerun seyh nengok part akhir time semua makhluk di bumi ni mati sbb superfire flare dr matahari mghancurkan bumi..gugugugu gile seram..tp mmg ade teori fire flare ni akan terjadik..bile jadik tu????gugugugu takot lgi..-_-

kasik 4/5 star utk efek2 Computer-generated imagery (CGI)





He's Just Not That Into You
: citer sweet ttg perhubungan antara kawan2 wanita n hubungan dgn kekasih..penah terjadi tak,bg perempuan la, kawan kamu pegi blind date n bile blk smpai dah seminggu lelaki yg di'blind date' tu masih xkontek semula tanya berita.. dalam ati kite dh rase mgkin lelaki tu xberminat tp kite still memberi harap kat kawan kita tu dgn bermacam2 alasan..xsangup seyh nk lukakan hati..dats it~itulah intipati isi kudap2 citer nih..

n ade jugak kisah pasangan yg dh kawen berbelas tahun tp last2 si lelaki jumpe nother woman yg tibe2 menggegar jiwa n sedar tu sebenarnye cinta sejatinye..so mcm mane ngn mariage yg mnjangkau 1 dekad?isterinye plak dh cinta abis..dia?? (crazy bukan?xcool langsung part nie.buat org cuak jer)

tp pesaan yg berbaur mase tgk citer ni di'endingkan dgn baik n buat shaye puas ati..n buat kite lg paham knape lelaki begini begitu n lelaki akan paham knape perempuan begitu begini..

kasik 4.5/5 star utk artis2 yg berlakon..






p/s : gile xpandai buat review..kasik star tak menyeluruh..ape kes??

mcm poyo lak bile buat entry nih..tp xpela..dh terbace kat forum td boley la nk tepek kat cni kot2 nk buat rujukan nnti..bacela dulu..nnti br ngomel lebey ckit


(L) Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P) Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L) Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P) Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L) Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P) Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L) Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P) Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L) Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P) Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L) Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P) Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L) Bersikap pemurah atau boros.
(P) Bersifat kedekut atau berjimat.

(L) Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P) Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L) Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P) Fokus kepada sesuatu perkara.

(L) Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P) Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L) Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P) Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L) Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P) Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L) Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P) Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L) Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P) Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L) Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P) Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L) Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P) Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L) Agak keberatan meminta maaf
(P) Lebih mudah meminta maaf

(L) Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P) Risau apabila menghadapi kesukaran

(L) Suka MEMBUAT keputusan
(P) Suka MENGIKUT keputusan

(L) Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P) Suka bersama keluarga



so,setuju ker..as a woman bg pu3 xsemuanye tepat..kalo aiskrim ade mcm2 perisa ini kan pulak manusia yg ade hampir 6.8billion kat bumi nih..so mesti mcm2 perangai ade n sifat personal yang tersendiri..duduk plak dlm family yg berbeza n di persekitaran yg bermacam2 so sifat yg terbentuk pun mestila unik..

berbalik pd perbezaan yg td tuh (ceh siyes la kau), wujudnye perbezaan,the first thing, bkn utk menunjukkan yg mane, between men n women, adalah yg lebey baik..Men and women are totally different creatures okeh~paham anak2??

senang ckap la kan,lari ckit dr ayat skema2 kat atas nun, general perbezaan perempuan n lelaki nih.. (basic okeh, xckap detail2)

perempuan : suke shopping..punye kelebihan berjalan 8jam tnpa penat dlm 1 soping complex smpi sume kedai dh usha,sembang (ngumpat) ngn member2 smpi pagi pun xpe n benda yg disembang dlm lingkuanan soal cinta peah n sameon, artis si abu bercinta ngn cik minah janda 1, baju cantik kat time square tgkat 3 cun2 n murah seyh 10hinggit selai,cun x kalo pakai selendang mcm nie ke mcm indon cleaner kat klcc..weh dh gemuk, cane nk kawen nih???? weh kalo tukar style cmni agak2 pakwe lg syg x? n perempuan suka pada benda2 yg cantik n xkesah nk spend duit utk benda kenit2 comeh utk dibuat hiasan umah or bilik..weh cun kan kalo gantung jam bunga2 15hinggit ni kat situ??

lelaki : hang out ngn member2 sembang pasal Liverpool kalah ngn MU, pergh awek kat sogo tuh cun seyh kalo dpt mmg xtinggal la (ups tetibe teringat awek kat kampung kang mesti ngamuk bom rumah kalo tau puji awek lain), duit lak disimpan utk benda2 penting k cth gitar lertik,,oh nk tmbah hard disk komputer smpi 800G senang nk main DOTA nnti,weh nk solek kereta kene riban2 nih, rumah nk kene beli dulu senang nk kawen nnti mak mentua senyum jer..mak mentua??duit hantaran kene simpan weh!!~~n jarang lelaki yg suke window2 soping mcm perempuan nih..diorang salu make sure benda ape yg nk beli br drive shiuuuuuuuu ke soping complex, pilih brg pastu bayar n shiuuuuuuuu blk ke rumah semule..

BUT still, perbezaan2 xsemenggah ni la yg buat lelaki n perempuan tertarik umpama i jump u jump, bercinta, kawen sehingga ade anak2 sedozen..n still, perbezaan2 ini mewujudkan pertelingkahan antara kedua2 entiti ini kerna masing2 mempunyai kesukaan n ke-anti-an yg berbeza..itulah lumrah.. perempuan ade lumrah perangai yg tersendiri n lelaki pun same..so masing2 perlu paham lumrah pasangan masing2 n tahu nk adapt ngn lumrah sendiri n bertolak ansur..bolehla nk ngelakkan gado2 nih..perempuan, kalau nk lelaki paham lumrah kamu,kamu pahamlah lumrah mereka juge..begitula juge sebaliknye..bile masing2 dh paham,kurangla konflik rumahtangga nun~

BUT still (lagi), dlm nk memahami perbezaan lumrah entiti dlm satu2 hubungan tuh,kadang2 tergelincir jugak..maybe mase nih munculnye LUMRAH manusia plak yg xlari dr kesilapan..n mase nih kite diduga kebijaksaan utk memperbaiki hubungan n jadikkannye lg terbaik..remember, dugaan xkan berhenti menguji kehidupan kita sehinggala kita tutup mate.. teserah mcm mane kite mengdescribe dugaan tu n mengolahnye supaye jadik hikmah :)

tapi kan..tapi kan..perempuan n lelaki ade berkongsi 1 lumrah..alsediamaklum la kan lelaki suke nengok kecantikan n kesheksian wanita (mereka ckap itu lumrah dan cuma lekat di mata, dlm hati hanya ade name sorang perempuan yg mereka cinta...mereka kate,juga yg beristeri 4), n begitu jugak wanita.. sebabnye, perempuan sering mencari kesempurnaan yg dimiliki oleh perempuan lain utk dicemburui or diidami..pu3 pun suke gak usha2 perempuan yg menarik n pndai bergaye pd pandangn pu3.. kadang2 jeles n kadang2 nk ikot ape yg buat die nmpk cantik..tapi kalau nk berkongsi lumrah ni bersame2 ngn pasangan rasenye ramai perempuan yg xsanggup kot..baek usha senyap2 jadikan inspirasi..yela sanggupke usha awek cun sesame ngn boipren or hubby kamu sambil berbalas puji-pujian ttg keindahan perempuan lain, gila tamau!jeles tahu~--kekaguman terhadap wanita lain itu akan menerbitkan rase kekurangan dlm diri,so sebab tu wanita akan jeles bile situasi begini berlaku--~ (dlm situasi ni mcm mane nk tolak ansur ea,lelaki ngn lumrah suke melihat pada 'keindahan persekitaran', perempuan pulak ngn lumrah yg xboleh pasangannye mengagumi kelebihan perempuan lain..hmmm konflik tuh)

booo!! byk bebel jiwang lak enrty kali..xpela sekali2 bermesra ngn lumrah wanita yg suke berciter ttg love n relationship nih :)

n nah, 1 lagu jiwang yg telah diulang 10x sejak sejam lalu dr shaye *wink2* :







**update :
tgah layan cerekerama Kontrak Cinta lakonan fasha sandha n fahrin..tibe2 dpt 1 quote menarik..scene dimana ayah si fahrin tnye kenape si fahrin ni xnak kawen..si fahrin ni jawab yg die takut idupnye akan dikongkong oleh perempuan spt ibunya..die xsanggup jadi mcm ayahnye asik kene buli (ups mase ni die sedar dh telebih cakap suda)..pastu ayah die senyum n jawab ngn cool :

ayah : ayah bukan kalah..tp ayah mengalah..
: kalau kedua2 pihak taknak mengalah maknanye perang dunia ke-3 la
: marriage is about the ability to adjust and make both life to be balance..n of coz we have
to change when
we are enter into mariage' phase
: dan, ayah betul2 cintakan mak harris (nama si fahrin)
****
dan end of story, si fahrin ni kawen jugak ngn fasha sanda yg die ckap sebijik mcm mak die..n sebabnye xlain xbukan sbb die cintakan beliaw n rase beliaw yg terbaek utknye...
****


so anak2, jgn terlalu memilih ok..kesempurnaan yg dicari dlm diri manusia sbnarnye bkn yg terbaik utk diri sendiri..when u had choose, learn to love gud n bad about your spouse...cari kelebihan dlm diri pasangan bkn dlm diri org lain diluar sane..watch out dude!!!~

boooo!!! jiwang lagi..:p





p/s : tidak berkaitan ngn mane2 pihak..same ade yg hidup ataupun yg tgah tido mati

nen0nen0nen0nen0...

He's Just Not That Into You dh berjaye didonlod n ditonton setelah berbagai halangan.. skang nk nonton Knowing plak..mmg i like citer2 thriller gini..alien serang ker..meteor hentam bumi ke, banjir tggelam bumi ke..nasib bek la kau xbuat perangai kali nih wahai cik streamyx n rapidshare..

weh pahal xde subtitle nih???dowh..kene donlod la pulok..terencat adrenaline yg tgh membuak sbb exited nk tgk muvie..


vs



k..dh puas bebel..

dadaaa~~


p/s : malas nk review citer2 nih..nex entry ler..

dowh..skang ni tibe2 pulak boley muncul tabiat baru..suke MANDI..ya!aktiviti yg tidak asing lagi dlm kehidupan manusia dr zaman batu hingga zaman iphone ini..(betuike manusia zaman batu diorang mandi?diorg gune ape ea utk berus gigi?sabun?syampu?ah lantakla..bukan amek degree archeology pon)

So, hipotesis di sini..sementara menanti peralihan fasa idup mggu depan yg melibatkan perubahan aktiviti seharian, masa beharga selama sebulan utk melepak goyang kepala dirumah ini membuatkan timbul macam2 sifat pelik plak dlm diri nan satu ini.. mandi itu simbol kebersihan..tp kalau sehari sampai 5x mau naek bil air umah nih..patutla shower gel cepat je abis..sebulan kat umah 2botol shower gel 500ml dh lupus..--->sape salah??

tp tabiat itu hanya muncul dikala depresi..beberapa contoh situasi ada dilampirkan di bwh ini.. sila siasat :

1.
zaman sekolah name selalu terlist dlm hari anugerah..siap langkau kelas..masuk matrik grad ngan pointer 3.83.. dh dpt degree ngn major arhitecture kat USM pastu grad plak ngn pointer 3.02..siap ade dean list lg 1 sem..(bising la lu..ah..xpela, sendiri punyer blog)..tp knape masih malas bersaing mendapatkan kerja yg seswai dan berselindung dgn alasan ekonomi tengah jatuh, susah dpt keje yg bagus.. knape kene tggu setahun ini br hendak begerak mencipta hidup..
ugh..tensen pk perangai malas sendiri...baek
MANDI~!

2.
masuk blk sendiri..wahhh beteraburnye barang2..uih adikku sayang..knape buku teks sekolah kamu bersepah..knape baju2 kamu tidak diletak di rak spt sepatutnye..knape??knape?? di tahap mane baru muncul bibit kerimasan dimata mu melihat kesepahan ini wahai adikku??..dimana??dimana??
ugh..tensen dgn santapan mata yg tidak enak..baek
MANDI!~

3.

terdengar bunyi Dota di bilik berhampiran..menjengah masuk..ya ampun adik2 bujangku.. perlu ke seluar yg belum dibasuh dicampur aduk sekali dgn baju bajan yg dh bersih.. perlu ke baju seluar yg sudah dilipat dibiar beterabur atas katil..perluke maen laptop kakakmu ini tp tidak dishut down sbelum keluar merendek lalu mnyebabkan full charge batery hanya bertahan 45min??perlu ke??perlu ke??
ugh..tensen dgn adik2 lelaki yg begitu manjalas (manja+malas)..baek
MANDI~!

4.
pukul 5 petang..ayam itik dh bising2 diluar rumah minta ditabur makanan agar terisi perut mereka..padahal dr pg pu3 tgk kerja mematuk2 je mereka itu..ahh mungkin hobi..niat suci murni utk memberi mereka2 ini makan terbantut pabila melihat penuh saham bermacam bentuk di simen garaj rumah...wahai rakyat jelata ku sekalian,byk pulak stok saham korang ni walhal bunyi bising mulut2 kalian seumpama tidak ade sebutir zarah makanan dlm perut2 kalian..dan persoalannya, xbolehke korang berbisnes di hujung2 rumput sana???? mesti dkt simen ini jugakke???
ugh..letih bersih simen yg xpernah suci dari hasil bisnes..baek
MANDI~!

5.
situasi petang td..sebanyak 9 part movie He's Just Not That Into You (ya, tau citer ni dh basi berbanding transformer2..ahh biarkan) sudah abis didonlod..tibala masa utk mengextractkannye..dan jeng jeng jeng..part yg ke-8 corrupt file!!!! dah la kalau nk tgk setiap part kene complete set br boleh extract..dah la part yg ke-8 tu paling lame tggu br abis donlod..dh la bekobar2 nk tgk muvie itu setelah sekian lame menanam cita2..dh la panas skang nih,ujan xmau turun..tahu x??
ugh..nyesal sbb xbeli dvd jer..baek MANDI~!

dan ketika entry ini ditaip, iaitu pada pukul 11malam, juga baru shaja selesai mandi..bukan kerna sebab2 di atas tadi tetapi sbb panas bantai durian berbelas ketui siang td..heee my peberet tuh :B







p/s : aku ingin berubah....kumpui duit nk kawen..yeah genting highland, here i come~~~!!!!

i'm feel down..
when i try to cheer up the day and then i find out that is not the right time

i'm feel down
when i do something on my best but suddenly it being a 'so-so' for others

i'm feel down
when i try to start a great day for me but unfortunately end up with gloomy day

i'm feel down
when i feel that i can't be the best person for everyone i love

i'm feel down
when i suddenly hurt someone feeling instead of made them happy

i'm feel down
when i realize that i'm always let my emotions taking over my mind

i'm feel down
when my emotions make me feel like i'm acting such an annoying person

i'm feel down
when i write THESE right now then i realize that it can't heal my feeling as i hope so!



urghhhh...crap~!




p/s : forgive my broken english..tesangat malas nk check grammar -_-

dr tahun lepas pu3 duk cari2 dlm youtube official video clip utk lagu With Eyes Wide Shut ni tp xde pun..mmg xde kot..tp xpela as long as ramai org yg tulon creat unofficial video clip kat grup diorg pun kira ok lah utk dilayankan, termasuk yg kat bwh nie..untung diorg sbb dpt free advertisement lg..


love the music arrangement n lyric die..pergh..melayang2 kalau dengar..tp mostly basic lagu grup ni agak hardcore ckit..tp yang ini berlainan n menarik jiwa raga mangkuk pu3 utk meminatinyer..credit to en.api sbb mengintroducekan lagu ni kat pu3..almost 2year tp lagu ni masih menduduki carta lagu2 ngetop yg penah anda bagi..nex song plz~! :p


Blessthefall » With Eyes Wide Shut




I know I'm not there to hold you

Look up, see the sky that I do

You make me the happiest of men

I am the happiest of men


And if God takes me before you

I just want you to know, I love you

And you made me the strongest of all men

I'll remain the happiest of men


(The happiest, the happiest, the happiest of men) [x2]


You made me the strongest of all men

I'll remain the happiest of men


(The happiest, the happiest, the happiest of men) [x2]


I miss you

Baby close your eyes

Let's meet

In our dreams tonight



subject : membebel

blogger : mediylapu3

venue : depan laptop,atas kusyen, dlm bilik

time : 3:30 pm


huuu buhsannye..hari ni betui2 xtaw nk buat ape..rasa mcm lame pulak nk habiskan sisa2 hari utk bermalas-malasan nih ek..nk layan muvie jepun mcam malas plak.. siang2 nih kalo layan vcd sambil baring mmg konpom bleh terlelap..better malam2 ckit..senyap sunyi n cejuk..br masyuk ckit layan citer2 jiwang nih..k, box The Innocent Witch tolak tepi dulu.. malam2 ckit br kamu disentuh ok..

td mase tgh bz surf net, (bz la sgt..padahal mengarut2 je yg disurf..sbb dh buhsan sgt..nk dating xboleh.. :( ) terjumpa 1 video yg menarik hati la utk ditonton oleh gadis2..terjumpe kat web INI..meh cni nk tepek video tuh kat cni..





wohooo..baek punyer transformasi minah tuh buat..lalu tanpa disedari muncul keinginan yg amat kuat beserta jeritan di dlm hati : nak transform jugak!!!~tp bile selongkar segale brg mekap,.....weh!xde barang la..mane la pu3 ade segala jenis perkakas die gune utk buat mate smokey eyes tuh~~!act dr dulu lg nk buat smokey eyes tuh tp xpenah nye menjadik.. ilmu xde 1 hal..lg 1 puncanya sbb pekakas xcukupler..sape nk sapot beli ea..mak?abah?anyone??huhu

lalu munculnye persoalan kecil di dlm hati, apasal dlm umoq skang nih daku masih xreti berdandan..nk harapkan natural beauty (ceh~) xboleh gak..at least kene gak bermekap2 utk naikkan confident n nmpak profesional kan..tp diri ini mmg dr dulu xberapa minat nk melawa2 nih..simple2 cukup ler..kalau teringin pun, xpernah nk bertindak lalu keinginan tuh terbantut mcm tu jer..pastu hati pun memberi alasan : "ala nantila..dah keje nnti barula blajaq mekap2 nih.."


tambahan fakta, kalau org laen (gadis + wanita ok, lelaki tdak termasuk) meja penuh dgn lipstik, mascara, eye shadow, pemerah pp n mcm2 lg ler yg xtaw nk sebut, pu3 cukup ngn bedak n eyeliner sudeh..dan sememangnye 2 item tuh je yg pu3 ade n pakai..lipstik n mascara plak dh expired kot..hehehhe..

hmmm,what should i say, nk transform ke?? jom2 :)




p/s : nk jadik trasformer ler~ :p


waaarghhh....sindrom teh ais dh melanda diri ini lagi~~~help..help..help..

+++++++


FAKTA : teh ais ialah sejenis minuman yang terkenal di malaysia di mana kefofularannye same naik dgn nasi lemak n karipap..campurannya ialah teh, susu manis dan krimer(jika perlu) yang dikacau sebati dgn air lalu ditambah ais utk menaikkan nafsu si pemerhati (pengunjung2 kedai la tuh xpun tetamu2 yg dtg ke rumah)..nk tau lebih lanjut, klik SINI

+++++++

pu3 dan teh ais mmgla susah kalau nk dipisahkan..mmg peberet betui ngn entiti bernama teh ais nih..tambah2lah mase blajar kat usm penang..dah nama penang, tmpat yg fofular dgn mamaks-mamaks..so ape lg, memang ari2 wajib pekena teh ais..lunch teh ais, dinner teh ais..even kalo tyme2 bz wat eseimen or projek studio yg menyebabkan kitorang sbg student archi nih taley tido, so, didinihari itu jugak kitorang menapak ke mamak Khalel (oh i mss u) utk menyegarkan mata n minda..sudah semestinya teh ais jugak yg ku puja :)
tambah2 teh ais mamak yg sememangnya kaw..perghh taley lupa ler..(kene mandrem ke hape nih)

bile dh abis blajar je n meninggalkan bumi penang itu, ketagihan terhadap teh ais masih menggebu..pegi memane mmg xde air laen yg pu3 mintak..ade la sekali dua tukar air laen..tp most of the tyme mmg pu3 mintak teh ais..taley wat pe weh..dh addict betui nih..tambah2 la bile mai kl, duduk lak bedekatan dgn seorang berpangkat maksu yg mmg hantu teh ais gak..lagi ligat la kitorang menjalankan aktiviti terbabit..dowh..dh xtawla paras mane gula dlm body tembamku ini...(dh la trackback family mmg ade kencing manis..habis pu3!~)

kisah si maksu pu3 ni plak lg besh..br je lepas pantang hari-40 bersalin anak ke-2, die boleh pegi bedal teh ais 3-4x gak la..kalau ikotkan, mmg xelok..body xkuat lg..yelakan br lepas bersalin.. urat-urat baru nk kukuh..br nk kentalkan balik ape2 yg dh luluh mase proses kelahiran tuh, so sememangya xelok mkn benda2 berais n sejuk nih..tunggu la lg sebulan ker..tp dlm kes nih,pu3 n paksu turut bersubahat utk menyembunyikan aktiviti bebas maksu itu dr pengetahuan tok n tok pah..taw dek mak n mak mentua beliaw, mmg abis la~~~maksu pu3 sendirik cakap dia pun taley buat ape sbb mase pregnant dulu pun hari2 die minum teh ais..so bile kene pantang 40 ari, mmg tergugat jugak la iman kan...

berbalik pd kisah pu3 ni plak,setelah lame berkecimpung dlm dunia teh ais nih tiba2 timbul kesedaran dr segi kesihatan utk diri sendiri (tamau kene kencing manis mcm mak n tok)..hari2 minum air manis dan berais lagi tuh mane elok kan..tambah2 plak pompuan..xelok utk mase depan..huhu..so, dr ujung tahun lepas mmg dh stat kurangkan minum ais nih..mula2 try stop tmbah ais utk air2 lain dulu, kalau teh mmg konpom nk yg berais lg..(mmg kene mandrem ngn mamaks nih..:P)

pada permulaan pantang larang tu mmg agak susah la..tp xdela sesusah nk stopkan hisap rokok bg sesetngah org..mula2 kurangkan lepak minum kat kedai..sbb selalunye bile pegi kedai yg pu3 selalu minum minuman manis n berais nih..kalau kat umah kurang nk sentuh air kategori itu (manis+ais) sbb malas nk buat..n dh sememangnya pu3 nih kurang minum air..pastu kalau minum kat luar plak nk minuman manis n ais..mmg xelok langsung utk kesihatan..so,rule no.1, jgn pegi kedai makan or restoran..

baru jer mula aktiviti berpantang ais n manis, masuk je awal tahun nih,paksu mntak tolong die handle kantin kat 2 sekolah..die ade masalah ckit dlm nk manage kantin 2sekolah tuh..kurang pekerja..so nak xnak kenela amek pu3 yg mase tuh tgh berjinak2 nk tanam anggur..hehe..pu3 die tugaskan utk monitor cafe cikgu..perghh..mmg dugaan la kan..duduk di kalangan makanan n air2 yg perbagai warna n rase..mmg luluh hati nih..1st week n 2nd week sume air pu3 minum..sume makanan pu3 try..pantang n diet semua ke laut..

penyudahnye, bile blk kampung adik2 pu3 dgn muke besh je kutuk body pu3 yg btambah babat2nye (babat : lemak)..makcik2 pun tegur perubahan yg sgt mantap ketika itu.. en.api pun sibuk menyakat..waaaahh tyme tu br sedar yg seluar n baju semua dh sendat n padat..so, stat je ari tuh dh berkempen nk berdiet plak..termasuk la diet air kategori yg disebutkan td..walaupun susah, tp berjaye jugak..5bln jugakla xsentuh air-air itu termasuk teh ais yg kusayangi.. kalau minum pun 2minggu sekali..(tp perlu dijelaskan di sini bahawa diet makanan tdak menjadi, so mantain tembam hingga sekarang..huuuuuu~~~+sigh+)

tapi ape nk jadi nih????masuk je bln 6 setelah resign keje ngn paksu terus habit lame tu berulang blk..HARI2 TEH AIS (dan tambahan nescafe AIS)..cadangnya nk mula blk pantang tu esk..1st, sbb dh rase risau terhadap babat yg muncul di perut sbb byk minum ais..2nd, sbb dh janji dgn en.api utk kurangkan gula n ais nih..3rd, pn.ruhana pun dh bising sbb ari2 minum ais n manis...mak mmg jage paras gula sbb beliaw ade kencing manis..so air2 yg beliaw buat akan tawar sedikit..kurang manis dlm minuman, tambahkan manis dlm senyuman bak kate iklan kat tv..tp pu3 la gatai2 tapau air2 manis itu di kedai..

so, hopefully berjaye mngawal pemakanan blk mulai esk..i wanna be as healthy as horse.. wish me luck :*


p/s : moga2 bile g kusus 2bln nex month, habit lama xberulang kembali..wisaw2..-_-

bertambah lagi ahli kuarge en.haslan n pn.ruhana..dh jadi 12 semuanya..uik..bilik kat rumah ni ade 3 je..dan ketiga2 bilik telah didiami 6 ahli kuarge nuklues kami.. (en.haslan + pn.ruhana, mediylapu3 + nurin, pa'an + zarif)..lagi 6 nk letak mane??


********************

hmmm mereka mcm xkisah kot..nak tido kat mane2 pun mcm xkesah je..dh namenye KUCING..lagi pun apelah sgt dgn bdn mereka yg sebesaw labu betis si pa'an tuh..(abis kene luku ngn adik pu3 nih kalo beliaw taw kesah labu betis beliaw tersebar di blog :p)..haa berani luku, kakak ekaw nih, kang kene tulah~! ++kuase veto anak sulung++

lip lap lip lap dh 6 ekor kucin menetap kat no.F045 Kuarters Pertanian Lanchang nih.. asalnye ade2 ekor..si gedik n slow motion..tp dua2 dh tutup mate..si gedik mati sbb bergaduh, slow motion plak kene lenggek kenderaan..(my adik, nurin salahkan me sbb amek gambaw mereka..sob..sob..kan org2 tua ade ckap kalau amek gambaw kucing, nnti die mati.. betuike??)..so semenjak itu beliaw tdak lg bagi pu3 amek gambaw mane2 kucing kat rumah ini..hoho..baeklah..demimu adek~~

tp kan..kalau nk ikotkan, pn.ruhana ni dulu sgt anti ngn kucing..nmpak je memane kucing yg br nk usha2 line kat teratak kitorg nih, uiii dr jauh pn.ruhana dh tercegat ngn penyapu lidi smbil mghalaw garang kucing2 terbabit..ape lg terpelanting-pelanting kucing2 itu semua..mmg xberjaye le kalu nk bertenggek kat tepian pintu or tangga teratak kitorang nih..tyme pu3 kecik2, zaman gegurl minat maen kucing la konon, mmg xlepas kalau nk bawak kucing masuk rumah..sampaikan kucing jiran sebelah rumah pun telah dibuang ke pasar oleh pn.ruhana..--> tp salah pu3 jugak sbb bwk kucing2 nih maen atas katey..penuh bulu2..pastu pu3 nih malas kemas plak..hohoh..(sebenarnye pu3 baru taw yg kucing jiran pu3 tuh dibuang oleh mak, ingatkan die menghilangkan diri..mak a.k.a pn.ruhana dh pecah rahsia 45jam yg lalu..)

episod ke-anti-an pn.ruhana terhadap kucing lame2 makin berkurang..rasenye sejak kirorang pindah dr perak ke pahang 3tahun yang lalu sifat sayang kat kucing tuh mcm tumbuh senyap2 dlm diri beliaw..en.haslan mantain jer...beliaw mmg minat bela haiwan..kucing, ayam, itik, burung, ikan, sume beliaw penah bela..mmg mereka nih patut ade slogan "kami berbeda tapi serasi".. :P

berbalik kepade zmn sekarang,setelah kepergian kedua2 ekor kucin tersebut, tibe2 makin meriah plak teratak kitorang dgn kehadiran bermacm2 jenis kucing..ade yang dtg tumpang makan je pastu hilang merantaw balik..ade yg merayaw2 keliling rumah dlm2-3 ari tp tup2 esk dh hilang..xbyk yg lekat..cume dtg mnyinggah jer..tp ade beberape ekor yg lekat menetap kat cni..:


si oyen.. si jantan yg berbulu oren..dtg kat teratak kitorng mase die kecik lagi..umur dlm sebulan cmtu kot.. kecik2 dh garang..walaopun kecik tp kalau bab2 makan mmg garang..penah nk begaduh dgn arwah si gedik yg 2x ganda besaw dr die sbb kacaw die tgh mkn..other tyme, sambil makan pun die bleh mendengus2 marah sbb my adik,nurin belai2 bulu die..ape punye garang ler..


n skang die dh besaw pun..dh pandai buat anak dh..tp sifat garang mmg mantain..cemburu pun same sbb penah pn.ruhana amek anak kucing laen utk dibela n dgn tibe2 je oyen buat perangai jadi garang2 n takmao disentuh..alih2 anak kucing tu tepaksa bg blk kat tuan die..barulah blk ke sedia kala..eeee xmalu..oyen penjeles!~


TETAPI!, ade 1 lgi sifat buruk die yg buat pu3 n en.haslan selalu nk dengki..iaitu kuat tidur..eh clap..terlalu kuat amat sgt tido..bab2 mendengki kucing nih mmg pu3 geng ngan abah..mak n nurin lebih manjakan mereka..(mase nih sifat pn.ruhana n en.haslan dh terbalik..pelik :p)..port2 baekkk utk si oyen ni tito ialah, tepi periuk nasik, laci almari, atas mesin jahit, tepi meja iron n yg paling penting TIDAK GELAP..penakut gelap betui..siang mmg waktu die tido..mlm baru keluar..itupun kejap je..pastu balik umah utk bermalas-malasan..n kitorang sbg pendengki2 hebat mmg panas punggung la kalau tgk die asik tido jer..pu3 selalu bgunkan die dgn cara yang semua kucing xsuke---> basahkan dgn air..bkn ape..nk bg fresh ckit..uii oyen, xpenat ke asik tito jer???abah??lg extreme tahap dengki beliaw terhadap oyen si pemalas tuh..nntila citer..nnti abah saman :p


si kencot : kucing betina yg baek sgt..bulu cantik kaler grey2 kokolat..(mcm dlm iklan whiskas tu la)..tp syg kaki kanan depan die patah kot...dh xkuat..so, die jalan terkencot2 ckit.. tp mantain cantek taw..kencot dtg kat teratak tyme dh besaw dh..dh anak dara la..dtg2 cni dh kene ngorat ngn oyen..hamboi si oyen, kencot dtg hang xbuat perangai plak noh..gatai~!..


kencot mmg manja..suke duk senghendeh2 dkt org..duk bertepek mintak belai..n selalunye die pegi kat pn.ruhana n nurin..en.haslan lak mantain suke nyakat kekucing nih..pu3 dgn kencot xberani nk dengki..kesian..lg pun kencot xpenah wat perangai..marah2 pun xpenah..n 2hari lepas(jumaat)..lahirlah 4 ekor anak kencot..anak dgn sape??sape lg kalo x ngn si oyen.. dpt 2 grey2 kokolat n 2 putih2 oyen..jantina xtaw..malas nk belek..huhu..dan seperti biase si kencot xkan marah kalau kitorang maen2 ngn anak die..usik2 ke..kalau ibu kucin laen mau nye dh kene cakar sensorang..hoho..


si oyen plak, buat perangai lagi..jadik garang balik sbb ade 4ekor kucing baru dlm rumah nih.. suke mendengus2 dekat kencot..tp bile angkat die pegi tgk anak2 kucing tuh, cam takot..lari.. or mebi die xsuke kot..nurin n abah dh kene hikmat cakaran berpadu si oyen semalam..meroyan ke hape si oyen nih..


eh..nk buh name ape ea kat 4ekor kekucing tuh..xde ide la plak..hmmm pk2~~~



p/s : mase tgh menaip nih adik ngadu cakap si oyen takmao masuk umah..tido kat tepi longkang umah jiran..bile nk angkat, die marah2 mencakar..hmm mmg merajuk sgt le tuh sbb ade penghuni baru dlm umah nih..ape la oyen..tu kan anak2mu..oyen..oyen..

meow~~hello malaysia~
agak lame xupdate blog nie..arini br rajin nk menjengah blog pu3naga nih..lame tesadai..kalo diary mmg dh seinci dh habuk kot..tp nasib bek la blog nie berada dlm sesawang dunia atas talian nih..ni sume terjadik xde punca laen,xlaen xbkan penyakit tradisi manusia--.MALAS~!..hoho pu3 mmg xpenah full cure dr penyakit tuh..susah!
so, ade yg menarik ke jadik arini??hmmm xde sgt pun..td bgun lmbat kui 10 am..itupun setelah pn.ruhana membebel2 kat luar..heee terlupa yg skang dh blk umah, kalo kat kl,ujung mnggu cmni, lepas subuh tu mmg kaw2 kui 11 br nak celik mate..tp kalo ikotkan kui 11 tu kire baek le tuh..nk up lg, 5min selom zuhur br ceq terpisat2 melihat donia...[[aiyyo wake up mediyla, kamu kat umah ni~~~ -_~]]
lepas bgun,(sepatutnye mandi trus) sempat belek2 muka kat cermin..nk carik natural beauty la kununnye kan..org kate kalo pas bgun muke mantain cute n comeh jelita, mmg mereka tu pure cute n comeh jelita gak ler..kalo bgun2 muke dh 10% je lg nk same ngn anak dara cik ponti, hmmm susah tuh..xpe2 dun wory, sume org kat dunia ni ade beauty nye yg tersendiri kan..allah dh ciptakan sume manusia ni cantik n segak..manusia je yg rajin sgt nk judge n rosakkan dri sendiri..plastic surgery ler,botox ler..silikon ler..mak esah ler..susux lg..huuu jauhkan diriku dr perkara2 mungkar..k people, korang sume segak2..konpom!~ (ceh sempat membebel :P)

k berbalik kpd niat sebenar..enrty kali ni saje je nk mnyuarakan kehepyan ati kerna memiliki style rmbut yg terbaru..boleh dikatakan semenjak pu3 tahu erti melawa ataw bergaya nie (sejak sekolah rendah drjah 2 kot), kalau lepas g cut rmbut kat kedai,blk umah mesti muncung sbb xpuas ati sgt ngn style rmbut baru..padahal pilih sendiri tuh..nengok dlm gambaw cam cun alih2 bile apply kat muke sendiri..hancur!~hoho.. pastu bile malas g kedai (tmbah2 bile kat usm) maen oter2 sendiri je rmbut tuh..n result = bolehla tahan..

semalam (5 jun), sesudah turun je dr bas kl-temerloh, sempat mnyelinap g kedai gunting rambut dekat2 bus station nu..kedai kecik je..bleh 3 org sekali servis rmbut..amoi cina tu pun tgh goyang kaki xde pelanggan..dlm ati, lg senang sbb xpayah q..masuk2 senyum, duduk n berbasa-basi ngn amoi tuh smbil capai magazine..belek2 magazine smpi juling br la dpt yg bekenan di hati..tanya harga dlm 15hinggit.. boleh la kan..sbb nk cut dr panjang aras pinggang smpi betui2 cecah rahang..kalau layer biase 12hinggit jer..

dh setel buat pilihan, amoi tu pun buatler keje die..smbil keje smbil die mnyembang ngn member2 die 2-3 org yg br nyinggah..haiyo amoi, sembang seblah2 pun manyak kuat lu olang cakap...begegar cermin2 kat ctu..xpelakan..tu kedai die..ceq buat derk je..nk mencelah mn ceq paham weh..untuk elakkan buhsan,pu3 amik la magazine (yg juga berbahasa tiong hua, eh betui ke pu3 eja) wat layan2 boring..n tup2 xsedaw dh siap dh rmbut ku...okeh2 puas ati smbil tesenyum comeh..haha~

cmni la kot kekiutan selapas cut rmbut.. ;p



jap2..alang2 td dh tesebut pasal botox n plastic surgery, nih ade gambaw2 menarik tuk di tatap.. ade yg menjadik, ade yg tak..tp sbg seorang muslim (tdak seperti majoriti manusia dlm gambar ni yg bkn muslim) kite sepatutnye bersyukur dengan pemberian allah kepada kita..


zahida rafik, mmg ketara sgt die nie mangsa botox..die pun dh mengaku menyesal..sayangnye muka lawa2 seblum nie..


dr muka kampung jadik hot n sexy doll face

nie mangsa nih..nmpak tua..


ni mesti nak lari dr imej muka bdak baek..

nie terang-terangan menghancurkan muka..padan muka~

fergie, dulu kau lg cun taw..

err..miss universe x pure nih

credit to : ohartis.com

















.
lipat sejadah
.
tarik kerusi
.
on blk laptop yg dlm mode stand by
.
berenang2 di blogger
.
.
.

hmmm lame betui x membebel kat cni kan..ntahla..xde story ke or penyakit malas yg asik duk bergayut kat body nih..okla,both reason pun kena gak tuh tp yg paling tepat mestiler yg ke-2 tuh--> malas...sbbnye dh byk kali hot story yg dicita2 utk ditaip disini terlepas begitu shj..tu sume penangan virus malas punye pasal..sesape ade ubat die????bak mai cni~
.
.

k,tinggalkan bab malas tuh.. sinsing telekung bg senang ckit nk menaip (tgh nunggu isyak nih,kalo cabut telekung nnti, alamatnye pukui 12 br solat..kalo xtertido xpe, kalo tertido..haaa kan dh tmbh 1 dosa)
.
ok..ok..back to da point..hmmm penah x korang rase mcm nk jadik org lain..lebih kurang mcm, "kalau anda diberi peluang utk menjadi org lain, siapa yg anda nk jadi?"
n selalunya org mesti akan pilih org yg berjaya, cantik , hensem, kaya, bertuah n yg pada pandangan diorg mmg perfek la.. hmm samela, pu3 pun kdang2 ade gak terpikir "hmmm kalau aku jadi die ni kan besh..cantik..kaya..pandai..konfiden jer" pastu mula2 berangan2..bad habit isn't it?? huuu~

meh nk senaraikan elemen2 yg memikat jiwa raga pu3 utk ditransformasikan:
konfiden, sweeeeet n lovely mcm si duyung maya karin
(elemen pandai berenang cam duyung pun kira masuk gak lah)


bijak n ade kemahiran yg boleh dibanggakan mcm datuk nicol ann david
(muda2 dh dpt gelaran datuk n jadi aset negara..sexy n skirt pendek tolak tepi)


arkitek melayu berjaya cam raja datuk kamarul bahrin
(xtermasuk kes rebut anak ngn isteri minah saleh)


bijak berkomunikasi n berbisnes mcm dr.irfan khairi..antara jutawan muda melayu..
(simple n sempoi je die)


wanita,hot mama mantain cute,isteri yg bekerjaya spt wardina safiyyah..
(dr gadis rock citer spanar jaya transform jadi wanita solehah)

jap..jap..nk solat isyak dulu..(kang terk*ntut abisss!)
.
.
.

.

.
.
.

im back....hmmm mase duduk tyme berdoa td..tibe2 terdetik..knape kite nk jadi org lain..betul ke org yg kite nk jadik tu perfek??maybe ade sifat buruk die yg kite xnmpak..sbbnye kite xkenal die betui2..yg kite betui2 kenal sape??mestila diri sendiri..kita dah diberi allah utk memiliki antara harta yg xternilai yg xdikongsi2 ngn org lain, iaitu nyawa n kesihatan diri sendiri..kita dpertanggungjawab utk menapak ke jalan yg betul..jadi xperlulah kita nk jadi org lain...-tamak-.. apa yg baiknya, amik nilai2 yg baik pada org lain n terapkan pada diri sendiri..sayangi diri sendiri.. allah dh janji, manusia adalah sebaik2 ciptaan n manusia itu xkan berubah melainkan mereka sendiri yg merubahnya..

pu3 mase kecik salu sgt nk jadi org lain..mase tuh xkenal lg erti sayang diri sendiri..maseh xpuas dgn ape yg dimiliki..kadang2 pemikiran itu ade terbawak2 jugak sampi skarang..~~nk transform jadik org lain..nk transform jadik org lain..~~ n salunye pemikiran xsihat tu akan muncul bile pu3 betul2 stress n down dgn seswatu n diri sendiri..n bila emosi dh berada di aras normal, mula berfikiran rasional blk..knape aku nk jadik org lain plak..kite sepatutnye bersyukur dgn ape yg kite miliki sekarang..jgn rase kerdil dngn org lain, sbbnya kite boleh jd spt mereka2 yg berjaye tu.. n pikir juga org yg lebih bernasib malang dr kita,so kita akan lebih mnyayangi idup n takdir yg allah tentukan utk kita..

well, i love myself n my life, i love my family n my soulmate seadanya mereka..thanx for owes be there n sayang pu3 seadanya..


p/s : diri ini xkan bercita2 utk ditransform menjadik seperti entiti2 berjaya di atas cuma elemen2 yg telah disebut di atas akan diinspirasikan utk mengupgradekan diri sendiri ke arah yg lebey baik @kenyit well..life goes on..

1.sy susah sgt nk minum air,air masak ke, manis ke or panas ke..same jer..so selalu kene leter ngn abah : "nk kulit cantik kene la minum air byk2.." <--ayat popular~ dan sy hanya mngangguk lemah sambil mmandang segelas besaw air.....

2.suka dress up yg dilengkapkan ngn cardigan or sweater ayu..tgh nk tambah koleksi lg nih..hmmm duit2..

nak2 camni~~dan camni juge~~


3.sy skang tgh addicted main mafia wars kat facebook..income skang dh $111 juta... hush kalau reality, gila kaya..

4.lagu yg berjaye mmbuai pesaan sy tetapi dinyayikan oleh grup yg ganas keras ialah lagu with eyes wide shut dr blessthefall..wuhuuu bikin melayang ke khayalan tgkat tinggi..~~~

5.lesen kete sy dh 3tahun xterusik..rajin renew je..bwknye tak..ohooo ape nk jadik..xpe2, akan sy pastikan tgn ini memegang stereng lam mase tedekat..

6.skang tgh kepingin sgt nk main lg games2 outdoor kat genting tuh..sy sgt suke games2 extreme begitu yg memerlukan tenage menjerit n histeria yg tinggi..heheheh..jom reramai!

7.TETAPI! sy sgt takoooooot nk masuk umah hantu..kalau nk ganti ngn naik roler koste 10x or spiderman 10x or kedua2nya, sy sanggup!

8.sy seorang yg berpenyakit rabun mlm ..bukti --> di mlm hari, 60% pukulan raket tenis saye hanya mampu singgah di body agas n angin malam jer..

9.dlm proses nk belajar masak..plg utama, nk masak asam pedas n masak merah yg paling shedap..bkn yg asal boleh jer...:)

10.dh grad hmpir setahun tp masih belum bekerja dlm bidang senibina..ayark!skill designing dh berkarat ckit..skill tokey kantin lak yg menonjol..kene refresh blk ni!tulon sy,sy malas nk refresh...-_-

11.takot (bkn geli) lipas,spider berbulu,segale jenis kumbang yg bersaiz 1cm n above, nghiang2, belalang kunyit.. eeee shape diorg menggerunkan!!

12.berketurunan eyebeg..90% ahli kuarge belah mak saye (tolak kaum menantu) mempunyai spesis mate yg same iaitu berkantung mate..kitorang perlukan eye-lifting..garnier nk sponsor x??

13.sy anak sulong n ade 3 adik..sy cerewet ngn mereka2 ini n kekadang cuba nk jadik garang..tp diorng xtakot pon!!ohhh hgpa nk tunggu long naik hantu br nk takut ea??tp nasib baek diorg jenis xmelawan or berkasar..i noe u all love me..hehehe

14.mak sy bername pn.ruhana..beliaw terer menjahit..jgn tanye saye sbb saye akan jawb--"camne nk pasang benang nie??jahit sulam mate lalat camne??mak, pesak baju baper cm???" <--saye ZERO dlm mnjahit..mase KH tyme sekolah dulu sy akan suruh mak yg jahit..n sbb itu apron n sarung kotak berspan sy kemas n cantik :)

15.en.haslan name abah sy..abah saye seorang yg sempoi..tp nmpak pendiam ckit berbanding mak..nk mintak ape2 je konpom dpt..tp akan ditapis dahulu oleh puan ruhana..kawalan beliaw sgt ketat..ala~~~~~~tp sy anak yg baek, xsuke meminta2 :p

16.penah jatuh terduduk2 sbyk 2 anak tgga di monorail hang tuah..tyme tu 90% penumpang yg turun ialah kaum lelaki yg br pulang dr solat kat masjid tedekat..tp sy benasib baek kerna tdak berseorangan..kurang ckit rase malu..kalau sorang2 sy rase spt nk pura2 pensan kat tepi tangga tebabit sampi org reda :p

17.xpenah naik bot n sy rase sy takoooot utk naek entiti tebabit kerna sy xpandai berenang!!! sy nak pelampung itik sy dulu!!life jeket pun sy nak..gogle jugak!

18.org yg 1st tyme nmpk sy akan kate sy kelihatan sombong n garang..tp percayelah wahai kamu semua bhw sy tidak.. sy cuma pendiam dgn org yg sy xbiase..tmbahan pula air muka sy agak serius jika xsenyum..(warning: mediyla, anda terover serius semase menaip..sila senyum :B)

19.sy mempunyai name panggilan unik semase kecik:
buntat : bermaksud tembam@debab..sy tembam mase kecil..................juga sekarang +sigh+
mucuk : merujuk kepade ketinggian sy yg ketika itu berumur dlm lgkungan 1-2thn yg hmpir same dgn ketinggian kemuncup..makcik sy kate, sy selalu ilang disebalik lalang disebabkan sifat terbabit.. ye benar,sy renek ketika kecik.. -o-

20.sy lahir kedunia di bln ke-7..sy baby xckup bln..berat hanya 2.25kg..mgkin sbb itu mase kecik sy renek :p tetapi skang tumbesaran dah melebih lak...ish! :p

21.sy susah nk kesejukan..jika malam hari beribut salji sekalipun, kipas tetap on smpi level 3..selimut dh tendang jejauh..

22.sy xberape minat cerita bersiri sbb sy selalu terlupa siaran sterusnye..bila tertinggal 1 episod dah xshiok..n sy xsuke cerita siri yg meleret2 smpi melalut2 hingga xlogik..

23.artis yg saye rase kacak ialah johnny depp..sy terpikat dgn cerita edward scissorshand.. beliaw kacak n pelik ketika itu :p



24.skang sy mempunyai 5 jenis minyak wangi..sy suka bertukar2 or mix ckit2..sy suke bila sy wangi..yg sy selalu pakai skang ialah escada pacific paradise..n skang tgh berusaha mendapatkan boss intense for woman botol merah..sgt wangi~

sy mahu ini..


25.sy semakin tembam sekarang..TIDAKKK!!!

ehemm2..clear throat..ok..DONE..





huuu kagum2..kalau le diri ini seterer cam entiti yg wat edit2 nih, mmg akan ku edit semue gambaw2 dlm koleksi peribadi..huuu diet2..nape engkau asik fail je..ngeh!

create animated gif
Create animated gif

hohoho..gambo kesah wrestler2 kampung pu3 dlm entry Pada Hari Itu... dulu tuh iaitu jantan berbulu n minah kesian telah dianimatedkan..nak buat gak gambo bergedik camni? rerajin le klik cni---> www.picasion.com

ok..dun wory..free je serbis tuh~
k chow @ayuk

@nggaya ececeh...tajuk entry mcm ler pu3 ni masih remaja2 geng bas sekolah yg mana panorama almari penuh dgn baju skolah putih, kain biru muda (geng bas sekolah kain biru tua..pu3 tau..ok tamau pun jadik geng bas skolah tu), ehh ade lg..T-shirt ko-k n pendidikan jasmani kat rak yg paling atas, baju PBSM yg bile pakai umpama pahlawan suci bersih yg br pulang dr beperang ngelat perang (yela org g beperang comot abiss, yang kau bersih putih knape???) . tdak dilupakan sahabat baek dikala kebuluran,iaitu ration (dituju utk stok simpanan mkanan bdak2 hostel..mungkin berada di almari sendiri atau almari2 bebudak junior..heheh kuase seorg senior, no doubt!)

today's quote : zaman paling manis tahap donut jename Big Apple dikala zaman persekolahan ialah pabila ditabalkan menjadi senior dan akan menjadi manis pabila berjaya menyusuri zaman kegemilangan tersebut dgn cemerlang, gemilang, terbilang..

titik!

spt sume sedia maklum, esk,5hb Januari 2009, bermulala sesi persekolahan pada tahun 2009 ini..ya betui..zaman baru utk kanak2 tadika yg berjaye graduate lalu menjejakkan kaki ke zaman ITU..

hala2 zaman ITU mane leh lupe..zaman bgn pagi iron baju sekolah,beratur jam 7.30 nyanyi lagu negaraku,pastuh wat muke hodoh pandang cikgu bertugas yg bebel2 panjang berjela..hui kaki aku dah lenguh! tp sambil beratur sempat usha mamat kelas sebelah...zman ITU ke yg dibebelkan?hala dh tinggal 4 tahun yg lepas pun..tp honestly, still windu-ing dat moment..n bg pu3, zaman skool-ing mmg zmn hepy..kite akan merinduinye nnti..huhu~

so, dah tinggal 4 tahun lepas, back to skool ape ke'hei nye!! (sile bace ikot loghat negeri perak)

rilex tuan2-puan2..bleh what kalo pu3 nk back to skool..jadik cikgu ker, guru beso ker, cikgu disiplin ker..eh tamau ler satg bebudak benci, ha jadik tukang kebun ker, mak guard ke, tukang sapu ker..boleh jer..sape kate taleh...tp dlm byk2 kerjaye tuh, pu3 telah ditakdirkan menjadi miss money holder di kantin milik suadara yg berpangkat paksu....saje jer sebut money holder instead of cashier..sukati ler..

keje jgn memilih..walapon ade degree, xbekudis pun kalo pu3 jadik money holder kan.. so memandangkan kerja yg bersesuian ngn degree xdpt lg, apesalahnye jadik money holder..(hins.hinss.. motibasi utk diri sendiri gak nie) dprd duk berguling kat umah xwat per, baek carik ape2 keje..mane tau, ade jodoh ngn kerjaye berbisnes instead of keje opis..(degree yg pu3 ade tuh mmg utk keje2 opis..melainkan ler kalo pu3 bkak firm akitek sndiri..hoho)

so, plan utk esk:

1. bgun pagi, pilh pakaian yg kemas supaye kelihatan gojes sbb tpt pu3 di bhgian cafe cikgu cikgi yg mmg segak jelita kalo bab bergaye.. mane leh kalah!

2. bwk perkakas laptop..maxis broadband xpayah bwk, kat sekolah konpom ade wi-fi..kurang ckit nilai BDM (berat dengan muatan) beg pu3.so, di mase lapang bleh le update blog smbil berinternet-ing..

3. packingkan telekung kerna tidak betah rasenye menggunakan telekung org lain..

4. penuhkan bateri hanset pu3 kerna khidmatnya akan digunakan in case brlakunye detik2 luahan perasaan selame 5jam selepas selesai tugas yg disandang pada hari itu.

5. elak memakai selipar licin ITU!!--> hampir kegelinciran semase meneruni tangga di cafe cikgu cikgi ketika detik site-seeing petang td..selamat kekuda mantap!

6. perfume spare wajib dibawak utk mengelak berlakunye pencemaran bau..nasib baik cafe cikgu cikgi ade ekon..jimat bekalan air bdn pu3 yg sememangnye kurang nih..

7. elakkan error dan kesilapan dlm tugas yg dikendalikan..huii bermain ngn duit nie, jgn ambil mudah..sedangkan dgn duit 5 hinggit pun org bleh bertumbuk..huhu..lg pun duit org ni, pu3 hold jer..

8. mantain DIET!! jgn tunduk kepade makanan2 yg kelihatan amat menyelerakan dan sexy itu!!!



haaa..esk kite tgk hasilnye camne..hohoh..hope eberytin under control..amin~~@love

hoh berjaye gak membebel dgn tenang..dr smalam nk membebel tp niat suci murni tu terhalang ngn kehadiran adik2 'kesayangan' yg sibuk belagak mcm abg..suke-suki je rampas laptop..hish ape punyer adik..kalo syurga pun di tapak kaki kakak, mmg dah ku suruh2 die manicure-pendicure kan..huhu.. tp ade 1 perasaan jeles yg tesemat, nape ek, sume adik2 ku tumbesaran mereka berjaye..kadar ketinggian bekadaran ngn umor..(berat taley sebut..sensitipp..wuuuu daku makin tembun!! realiti!)..kalau dulu, besh je diorag pu3 luku 2-3 das..tp skang..pu3 ni dh paras bahu bagak diorg tu je..hmmm xpela..walaupun kelihatan ketot dr diorg, kuase anak sulong ttap pu3 pegang..berani nk gugat, sumpah jd pinggan!

dah2.. tinggal kes sumpah2 nie..act tujuan utama nk mami jarum kesah ala2 mr & mrs smith kat area umah pu3 nie..tp mereka2 ni blum lg disatukan secare sah oleh tok kadi.. family xsetuju.. keturunan berbeza kot..yela..dok kampong ni, kes2 kawen campur ni kurang so sape2 yg terlibat ngn kesah chenta camni, kene byk2 besabo sbb dugaan mmg kuat..jgn le korg rase nk sepak org yg usha pelik seolah2 korg mempunya tanduk unicorn di dahi memasing mase berjalan berduet kat pasar malam nnti..anggap je tu salah satu ujian berchenta korg..hoho..jd dr love sekejap..

tp knape nak panggil diorg mr & mrs smith??knape x romeo n juliet, laila n majnun xpun siti nurhaliza n dato k?sbbnye pu3 dgn jaatnye telah berjaye skodeng aktiviti becakaran mereke..hush bkan cakar2 manje, yg tu kalo usha wat rabun mate jer..ni pergaduhan besar ala2 para ketua assassin yg sebok masuk gelanggang nk rebut juara WWE yg hadiahnye grenade bom 10peti!..mule2 buat xnmpk je tp lame2 macm besh lak aktiviti skodeng tuh..

rentetan kejadian: dimulekan dgn aktiviti tenung2 garang konon masuk pertandingan muke sape paling hodoh, kemudian disusuli dgn aktivi yg lebih extreme pabile tgn kaki mule dh lepas dr bedungan..kesian tgk si minah tuh..hmmm malas nk komen byk2..meh pu3 letak gambo je..jgn xtaw,aura mamapaparazi pu3 mmg kuat..camera sentiase di tgn..hoho...jeng-jeng-jeng.. ups selom tu, bdak2 bwh 12 thn kene mintak bimbingan ibu bapa dulu kalo nk usha gambo2 nie..agak tragis..jgn nk saman pu3 lak bile tumbesaran korg terganggu lalu menjadikan korg sorang psycho yg kronik bile besar nnti..huhu!


Dilaporkan oleh : pu3 karam sink


pabile aktiviti tenung hodoh berakhir, si jantan berbulu melompat menjerit haiyak!! ala2 sandy lam citer spongebob lalu mempraktikkan aksi2 vampire yg mungkin penah di tontonnye dgn membenamkan gigi kuning itu di bahu minah yg kesian tebabit..pela nasib ko dpt balak ganaz gtu.. pu3 kesian..


aktiviti diteruskan lg pabila tiada tindak blas dr pihak si minah kesian yg kelihatan tdak beruapaye dlm menagkis jurus2 yg dihidang si jantan berbulu..apsal ko xcabut je bulu2 die tuh n tinggalkan kawasan botak yg besaw di bdan beliau..salah satu jenis serangan what...


haish apesal lain mcm je kedudukan wrestler2 kite nie..dah2 malas nk komen byk gambo nie..mebi berlaku adegan CPR sbb si minah tu mengalami kegagalan pernafasan akibat pencemaran bau dr jantan berbulu terbabit..mebi... sile berfikiran suci ok..


ape kes nie??hui, giget kat laen taley ke? hape ko ingat tu apam balik ke..tulon jgn curik adegan suami isteri utk dipraktikkan di khalayak ok..pade yg bwh 12 tahun, korg berdoala korg xjadik psyco bile besaw nnti..pu3 dh warning awal2 yg adegan tragis lg bengis byk lam entry kali nie..


si jantan berbulu : hamek kau! aku tokak kepala!
si minah yg kesian : tulon2..maen2 kepale aku pantang k..aku repot ketue kampong~~wuuu


korg perasan x muke minah tu bleh senyum lgi..ape die hingat besh ke kene wrestling mcm tuh.. xpun saraf yg berfungsi menjage otot2 bibir die dah out of service..xpun die dah sewel kene canai..xpun xpun.. dah2 dr td xpun..kepoh betui..nexx pic!


haa itu dia!!..muke kegananasan si jantan tebabit..pu3 rase mase gambo ni di snap si jantan ni dah tau ade org tgh skodeng aktivi wrestling diorang..sbb tu dgn pantas die tutop mulot minah tuh smbil merenung tajam mencari kaki2 skodeng xbertauliah spt pu3 nie..hush mase ni, tutop camera, cabuuuuut!!

korang kalo dh jadik kekasih nnti jgn nk mandai2 ajak pakwe or makwe korg wrestling.. burok benor kalo kantoi cenggini..ramai lg org2 kat luar sane yg bijak menskodeng aktiviti2 terlampau korg cam pu3 nie..so berhati2~~~

erm..tp rase nk tukar gelaran lerw..mr & mrs smith xseswai sgt kot..rasenye shrek ngn pinses fiona lg matching..xpun the beast n the beauty..tp minah tu xdele beauty sgt..hmmmm..pikir..pikir...ade pendapat??

setuju x pu3 kate keturunan diorg berbeza..haaa kan pu3 dah kate..k chow!