pu3 memang tak pandai meluahkan perasaan
pu3 tak pandai nk membela diri
pu3 tak pandai nk menyuarakan pendapat
pu3 tak pandai nk menyatakan hak

pu3 tak pandai...

tak pandai...

even orang mengata pu3 macam2..mngata hal yg salah tentang pu3, pu3 tak pandai nk mngembalikan kebenaran tu depan mereka..pu3 just "lantak kau la nk kata ape, yg penting aku tau aku tak salah"...even pu3 masih boleh berbuat baik dgn mereka sedangkan pu3 dah tahu macam2 pasal pu3 yg mereka umpat..senangnye melepaskan mereka begitu sedangkan pu3 bolehje tampar muke sorang2 sebab suka2 hati kate org macam2..

bila ada orang yg menyinggung hati pu3, membuat pu3 terasa,terluka, pu3 tetap tak pandai meluahkan perasaaan itu depan mereka..tak tahu mcm mana nk luahkan emosi, to let them know how hurt my heart could be bila terjadinye sesuatu peristiwa yg memeritkan hati..pu3 just pendamkan dalam diri n beharap utk lupa..tp its true that some situation is easy to forgive but hard to forget..n bila berulang kembali kejadian yg memedihkan, buat pu3 merana sendiri nk ubatkan hati yg lara..how could you do that to yourself mediylapu3~!

pu3 tak pandai berhujah..menegakkan hak n pendirian..jika pu3 tak setuju ttg sesuatu perkara or menegaskan sesuatu pandangan, pu3 just mampu bagi sepotong ayat contoh "perempuan bukan suka mengongkong, tapi kadang2 sikap amik berat tu disalahtafsir sbg kongkong".. just like that..ini menaip, kalo depan orang ape yg keluar "mane ade perempuan suka kongkong, ambil berat la".. selebihnya,kenape begitu, ape yg buatkan jadi begitu, ape perasaan bile disalahtfsir sbg kongkong, tidak dpt diluahkan..(dalam hati berlegar2 kata2 utk diluahkan namun mulut terkunci)

pu3 tau sepatutnye tak boleh macam ni..pu3 harus keras tegakkan pendirian pu3..harus pandai berterus terang mnyatakan perasaan terhadap sesuatu perkara yg pu3 tak suka n mnyedihkan pu3, harus tahu bila perlu jaga hati orang lain n bila perlu jaga hati sendiri, bila perlu memberi & bila perlu menerima..

tapi susah..yg pu3 tahu, bila sedih, nangis sorang2 ubatkan hati lara..then tido dgn harapan esok lusa lupa la kisah tu n back to normal..sungguh tak sihat~!

3 berbalas bebel ::

budak hijau said...

kawan2 tk mau lawan..mcm org kutuk then bls balik kutukan..apa jadi?lg curse curse n curse...perbetulkan yg umpatan tu salah??umpatan tkkan dpat di perbetul..lumrah manusia..lg nampak yg buruk dr baek..

-mengarut-

ps: jangan salu sangat menangis....cepat tua..hehe

mediyla said...

hehe..nangis n solat je yg dapat legakan hati bile jadi mcm tu..pastu tido..hehe.. kekadang tu terlalu jage hati org lain, hati sendiri terabai..ntahla..

wish for the best day onwards :)

budak hijau said...

amin..muga esk kamu btambah baek...abaikan hati sniri tkpe..hati org laen lg pnting..dosa sesama manusia ni parah..

adeh..tetiba je jadi ustaz