Orang yg membantu menaikkan kita juga boleh menjatuhkan kita.
.

Itula yg pu3 belajar dr kisah yg jadi hari ni..dan pu3 akan ingat sampai mati bahawa dalam satu2 komuniti, mesti ade paling sedikit seorang manusia yg berhati busuk!

-_-

brekfes pagi tadi pu3 dikejutgemparkan dgn kisah yg tak berapa sedap didengar mengenai seseorang merangkap rakan sekerja pu3 dan berstatus KAKAK!..siapa sangka orang yg dr luaran nmpk baik, suka menolong, terutamanya pu3 yg baru join team department diorang, dan beliaw jugala yg membuka laluan utk pu3 menyertai company pu3 sekarang selepas pu3 tamat kontrak dgn previous company pu3, tergamak mengata rakan2 sekerja dgn hebat sekali!

pu3 sendiri terkena..bukan calang2 umpatan tapi dikatakan SUKA MENGGODA!

Puncanya disebabkan pu3 kelihatan rapat dgn beberapa engineer & kontraktor di ofis pu3..hello kak,dah memang job pu3 menyebabkan pu3 kene berinteraksi dgn golongan2 tersebut hari2, dah memang termaktub SEMUA engineer & kontraktor yg berurusan dgn pu3 tu LELAKI, dah memang tugas seorang TECHNICAL ASSISTANT dalam ENGINEERING TEAM itu membantu menyempurnakan tugas engineer2 yg lebih senior dr pu3..Baik buang ke laut title pu3 tu kalau nk buat kerja berurusan dgn lelaki pun dah mcm buat dosa bunuh org!

Bila pu3 bz melayan kerja sampi tak betegur sapa dgn beliaw alih2 pu3 di-cop sombong..hai takkan hari2 pu3 kene berurusan dgn ADMIN kot???

*bengang*

even, in other cases, salah seorang rakan pu3 yg berkawan rapat dgn member sekerja berbangsa Cina jugak dia boleh memerli "Aii, rapat nampak dgn chinese"

hey, apa salahnye kalau berkawan berbilang kaum??berdosa ker??

dan bukan sekali case ala2 racist ni terjadi, dah 2-3 org yg ditempelak beliaw hanya disebabkan rapat dgn bangsa yg lain. what a bullsh*t!

Kelompok Melayu dalam ofis pu3 tu sudahla memang sikit,even foreigner lebih byk dari org Malaysia,so sewajarnye kite boleh rapat sesame bangsa & senegara, tapi bila hubungan sesame rakan sekerja erat,terutamnya pabila berlainan jantina, dikatakan menggatal, itu memang melampau!..haihhhh mngucap panjang pu3 dgn tuduhan tak berakal tu.

pada pandangan beliaw semua org devil dan beliaw seorang angel..! Habis semua kisah org dia mngata..habis semua sikap org sakit pada mata dia..dan rupa2nya dah ramai terkena, dan yg lagi dahsyat drpd kes pu3 pun ade..tapi malas pu3 nk story lebih2..nanti mngaibkan byk pihak..biarla dia..

Hmmmm..

Tetapi pu3 sgt beruntung sebab semua staff2 yg lain byk suruh pu3 bersabar..mereka dah memang paham perangai hamba Allah yg sorang tu memang mcm tu..no wonder mereka sgt relief bila beliaw on leave or MC..tapi, jujur pu3 habaq mai, pu3 memang terkejut bila mereka menyampaikan kisah tersebut..tekejut sbb beliaw sgt pandai belakon..depan pu3,pijak semut pun tak mati, tetapi belakang kita siapa yg tau sampai begitu sekali sikap PREJUDIS & JAGA TEPI KAIN beliaw..

Now bila berhadapan dgn beliaw pu3 still buat biasa..spt pu3 tak tahu ape2..sebab pu3 tau pu3 tak salah sikit pun..pu3 nk tgk sejauh mana lakonan dia..Cuma, atas nasihat sorang akak ofis pu3, lebih baik jgn rapat2 sgt dgn beliaw, buat biasa still buat biasa tp kurangkan meluangkan masa dgn dia sebab setiap gerak-geri & percakapan kita boleh beliaw jadikan bahan utk mngumpat & membuat cerita..

pity u sis..

p/s : pu3 kesian ngn anak2 beliaw kalau mereka tahu perangai tersembunyi ibu mereka mcm mana..kenapala memilih utk menjadi insan yg dibenci orang daripada menjadi insan yg disayangi ramai??

4 berbalas bebel ::

budak hijau said...

uit..marah tu...sabo2
dan. . . .
dalam mud hari raya lg ni..maafkan je..tkyah simpan2

ps:hntikan 'lakonan' baek dpan akak tu...show ur..erk strike not ebilabel por momen show ur anger..kekadang kita tk tau kita salah selagi tkde yg bitau kita salah..
adehh..byk lak kita salah...samat hari raya

mediyla said...

easy to forgive but hard to forget..

bile mende2 mcm nih jadi pu3 tak cepat melatah.. cume dah malas nk bermesra-baik seperti kebiasaan.. yela, mcm tak dihargai kebaikan kite malah dikutuk2 lagi..haiihh~

tunggu la masa yg sesuai, pu3 cuba slow talk ngn dia..or maybe ajak org2 lain yg terkena yg lebih dewasa dgn dia bincang sama tgk ape yg tak puas ati nye..yela kang tibe2 melenting plak sebab pu3 ni muda banyak dari dia..hoho

neway..selamat hari raya :))

afraliza said...

spe tu pu3?

mediyla said...

u know her..org paling lama kat dlm expansion team tu (kategori wanita)..
cakap lembut tapi suka burukkan org lain.. pu3 rase now die dh sedar org lain mcm tak rapat n baik sgt ngn die kot..so die buat2 baik ngn kitorang..nasib baikla kitorang ni jenis tak membalas..kalo kitorang pulaukan..naya jer..

hoho..