semalam yakni 21 April bersamaan 9 hari sebelum kenduri bakal berlangsung, pu3 dan family telah melakukan satu perubahan drastik yakni

CANCEL BUTIK PENGANTIN
yang di-booked sebelum ini

dan

menggantikan dengan butik pengantin yang lain.

bila dipikir2 memang gila ah last minit tak sampai 2minggu sebelum kenduri kitorang meng-kensel butik tersebut. tetapi bila ditimbang-tara balik, berbaloi jugak pu3 dan family mengambil risiko bertukar kepada butik lain. kenapa?meh korek perbualan ketat dan crucial pu3 dengan puan ruhana semalam.

***

mak : ehhh rase mcm nak tukar je butik pengantin tu. mahal sangat pulak rase. abah suruh tukar ni.

pu3 : ngee mak biar betui..dekat seminggu lagi nak kawen ni. awat nak tukar?

mak : tak.. abah cakap mahal pulak rasa. ni ada jumpa yang lagi murah.

pu3 : berapa?

mak : seribu nam ratus je. haritu dua ribu tujo ratus..sampai seribu beza.

pu3 : ehh murahnye. dapat pakej sama mcm yang lagi satu tu ke? entah nanti pelamin harga lain. tambah bunga harga lain. khemah harga lain. kang tambah2 jadik dekat tige ribu jugak.

mak : takk..mak ngan abah dan tanye dah semua pakej sama. pelamin, pelamin nikah, meja beradap semua ada. siap free dulang ngan alas dulang lagi. kalau yang butik dulu tu alas dulang ngan alas harga lain pulak.

pu3 : biar betui.awat murah sangat? entah2 baju pesen lama. mekap macam burong antu. ehh takutla tukar2 last minit ni..

mak : nanti mak ngan abah pergi jumpa butik tu petang ni. kira betui2 harga berapa.

pu3 : mak ambik gambar pelamin, baju ngan mekap yang diorang offer tau. nanti kome nak tgk berkenan ke tak.

***


dan perbualan terebut berlangsung bersama dengan hati pu3 yang gundah gulana. pada ketika itu memang pu3 tak setuju nak tukar.. sebabnya sudah last minit sangat. memanglah murah tapi buatkan nanti baju pesen zaman tok nenek dulu, mekap kening tebal, pipi opera cina, pelamin penuh daun-daun mcm tema dulu-dulu karang mcm mana? pu3 duduk di kampung. so butik pengantin di kampung-kampung ni mostly tak up-to-date mcm dekat bandar. risauuuuu sangat ketika itu. udahla mak call di kala pu3 tengah drive ke opis. nasib baik tak naik atas divider lagi sebab pikiran bercelaru.

jadinya sekerat hari semalam kerja tak jalan. telefon sana ..telefon sini.. google sana..google sini cari butik pengantin di Pahang yang lain in case yang murah tu pu3 tak berkenan, google pesen baju dan pelamin yang up-to-date.. tanya pendapat kakak-kakak yang dah berkawen mcm mana. huiii serabut sedikit semalam..

dan di petang hari puan ruhana call pu3 balik

***

mak : haa mak ngan abah dah pergi jumpa dah orang butik tu. pelamin lawa. mekap pengantin lawa.

pu3 : iyeke lawa mak? baju kaler tema kite ade tak?

mak : takde tapi kebetulan sabtu ni die nak pergi kl cari baju baru. nanti die cari kaler yang kite mintak. butik ni inner ngan tudung semua dia sponsor, baju nikah sekali die bagi free. kalau yang mahal tu baju nikah die tak bagi. inner pun kene cari sendiri.

pu3 : mekap mcm mana?

mak : mekap lawa. tapi pondan la. die mekapkan budak AF yang terkeluar baru ni.

pu3 : yeke.. kalau mcm tu mak call la mama (owner butik sebelumnya) pastu cakap kensel.

mak : alah ngka (loghat pahang = engkau) la call.. mak segan la.

pu3 : alahhhh kome lagi segan..mak la..

mak : ehh ngka la..budak-budak call takpe siket.. orang tua call nanti lain sikit jadik

***

dan perbualan berlanjutan lagi dengan masing-masing segan mahu call butik lagi satu utk kensel pakej yang di-booked. segan disebabkan kensel last minit. sampai abah pun terkena tempias disuruh call. bertuah punya anak.

tapi penyudahnya pu3 jugak la yang call. taknak menderhaka dekat mak bapak la katekan

;p


alhamdulillah, keserabutan semalam disetelkan semalam jugak.
dan kepada owner butik yang sedikit mahal itu pu3 cakap elok-elok utk kensel. mungkin tiada rezeki dia dan mungkin rezeki pu3 terjumpa butik yang lebih bersesuaian dengan poket pu3 di kala hari bahgia bakal berlangsung.

tapi benarkah baju, mekap dan pelamin butik yang baru ini bakal memuaskan hati pu3 dan en.api????

kita sama-sama tunggu masa kenduri nanti!






kata-kata rakan meja sebelah : haaaaa baru you tahu nak kawen tu susah.



susah ke???


Leelou Blogs

6 berbalas bebel ::

Hasrina said...

wahhhhh murah gileerrrr package dia

mediyla said...

tapi berdebar2 nak tgk itemnya..huhu mintak2la semua okay :)

Hasrina said...

Iallah. Amin

saye kerink said...

waaa nak kawen dah kazen i sorg ni. hehehe. nanti kalau ada orang angkat kite, i'll be there! hehehe.

Ratu Meow said...

bole mintak contc no tak yang pondan tu?saya pn nk cari jgk..kt area pahang..n mmg nk cr pondan pny..sbb dorng pny mekap lg cun dr pepuan2 pny mekap..

Ratu Meow said...

bole mintak cntc no tk butik pondan tu? n ape name..kt mane?sbb saya kt temerloh..nak cr utk wedding jgk..n nk pondan..huhuh..